لازم به توضیح است در خطوط Ac ، برای کنترل دور موتورهای آسنکرون از اینورتر ولتاژ یا جریان استفاده می کنند.
که با تغییر فرکانس یا ولتاژ این کنترل دور صورت می پذیرد البته کنترل دور موتورهای آسنکرون در خطوط Ac با تغییر فرکانس بهتر و بیشتر صورت می پذیرد در صورتی که با تغییر ولتاژ حداکثر تا 15% سرعت نامی می توان دور را کنترل کرد.
سیستم کلی اتوبوس برقی:
ولتاژ خطوط هوائی اگر بدون بار باشند 825 ولت Dc و در صورتیکه زیر بار باشند 750 ولت dc است. کلکتور بر روی این خط قرار می گیرد سر راه خط کلکتور دو عدد فیوز 630 آمپری (F4 , F3) قرار دارد. پس مجموعه خازنها برای فیلتر کردن است (C4 , C5 , C6 , C7) که بدین طریق ریپل خط گرفته می شود در ورودی برق گیر که در سقف اتوبوس است ولتاژهای گذرا short می شود.
بعد از عبور از فیلتر LC1.11.1 ، کنتاکتهای 1K1 و 1K2 را داریم. که این کنتاکتها نسبت به کنتاکتهای دیگر بزرگتر و قویتر هستند و به محض وصل ولتاژ 24 ولت داریم. کلید اتوماتیک 2VPD10 ، کلید اصلی را قطع و وصل می کند که دارای سه رله است و روی 850A بطور ثابت تنظیم شده است. این رله ها در مسیر دو موتور قرار گرفته اند که اگر موتور ماکزیمم جریان را بکشد، رله عمل خواهد کرد و کلید عمل کرده و اتوبوس می ایستد. بطور کلی هر عاملی که باعث این شود که موتور بیشتر جریان بکشد، کلید قطع می شود و اتوبوس می ایستد. کلید PPD22 کلید تعویض پلاریته است که با دنده عقب نباید اشتباده کرد. خط 007 مثبت است که روی دیود V90 می افتد. سلف L1 عمل damping را انجام می دهد. فیلتر کردن در خط به این منظور است که اتوبوس روی خط تأثیری نگذارد. مقاومت R22 مثل RC محافظ دیود و سلف است در خط 010 یک فیلتر کمکی LCP1.0 وجود دارد. KV6.1 بعنوان باتری عمل می کند.
دو موتور داریم: 1- عقب 2- جلو
در دنده عقب موتور عقب توسط رگولاتور قطع می شود.
سپس موتور جلو قرار دارد. مقاومتهای شنت از جریان بعنوان ولتاژ نمونه گیری می کنند که البته مقاومتهای ناچیزی هستند در قبال عبور 260A حدود 320mv را نشان می دهند. دو تا سنسور R9 و R10 که سنسورهای جریان و سرعت هستند. سنسورهای سرعت Pickup هستند که هر وقت چرخ دنده از جلوی آن رد شود میدان را جذب کرده و بنابراین ولتاژ برگشتی سنسور، صفر می شود. هر وقت چرخ دنده و میدان نباشد ولتاژ ماکزیمم 10 ولت است. با وجود یک چرخ دنده یک پالس مربعی تولید می کنیم. موج مربعی دارای ماکزیمم 10 ولت است. سنسورهای سرعت از سرعت بعنوان فرکانس نمونه برداری کرده، هر چه سرعت بیشتر شود دور موتور که با چرخ دنده متناسباً می چرخد افزایش یافته و بنابراین پالس مربعی روی رگولاتور فرستاده می شود. ماکزیمم سرعت 65 کیلومتر در ساعت است اگر سرعت از حد مجاز بیشتر شود رگولاتور که در سرعت 65 کیلومتر در ساعت قفل شده است از این کار ممانعت به عمل می آورد.
پدال گاز اتوبوس از 0-9 ولت تغییر می کند از رگولاتور فرمان فرستاده می شود. مقاومت RB1.5 مقاومت ترمز است. دو نوع ترمز وجود دارد: پنوماتیکی – الکتریکی 3KTD3 پدال ترمز است، با فشار پدال ترمز S3 و S4 بسته و کنتاکتورهای K10 و K13 عمل می کنند. دو سر آرمیچر توسط این مقاومت RB1.5 اتصال کوتاه می شود. با اتصال کوتاه کردن موتور به ژنراتور تبدیل می شود.
در اتوبوس برقی موتور کمکی هم وجود دارد که 750 ولت و 5.5 کیلووات است. این موتور، موتور کمکی سرعت است. موتور 120, Tractions کیلووات،
بهمن کاظمی
|