داد استفاده از تریستور در مدار ترمز است و با موازی کردن یک تریستور و مقاومت Ro با سیم پیچی تحریک و با تغییر ToN (زمان هدایت تریستور) و Toff (زمان قطع تریستور) می توان یک مقاومت متغیر در مدار ایجاد کرد که مقدار این مقاومت متناسب با است.
که با تغییر زاویه آتش تریستور نسبت تغییر می کند.
انواع کتنری Catenary
کتنری بعنوان سیستم تغذیه بالاسری نامیده می شود. سیستم تغذیه بالاسری به تجهیزاتی اطلاق می شود که در طول مسیر اتوبوس برقی جهت تغذیه اتوبوسها نصب می گردد این تجهیزات شامل سیم اتصال (Contact wire) و سیم تغذیه (catenary wire) و دکلها (supports) می باشد. شکل و نوع تجهیزات بالاسری به سیستم اتصال و نوع تغذیه بستگی دارد. در اتوبوس برقی تهران ولتاژ کتنری از خروجی پستهای یکسوساز تأمین می شود و از طریق پانتوگراف از کتنری گرفته شده و وارد سیستم الکتریکی اتوبوس برقی می شود.
انواع سیستم تغذیه بالاسری:
1-سیستم سیم اتصال به هم پیوسته Compact wire system
2-سیستم کتنری ساده Simple catenary system
3-سیستم کتنری منشعب یا نوع Branched catenary system
4-سیستم کتنری مرکب compound catenary system
هر یک از سیستمهای فوق بر حسب تعداد سیمهای سیستم (شامل سیم اتصال و سیم تغذیه) و میزان کشش خط بالاسری تقسیم شده اند. و در تعیین نوع سیستم، سرعت وسیله نقلیه و نحوه اتصال سیمهای آویز و اتصال به سیم تغذیه و دکلها، نیز مؤثر می باشد. در اتوبوس برقی تهران که برای حداکثر سرعت طراحی شده است از سیستم سیم اتصال به هم پیوسته استفاده شده است، و عمل اخذ جریان از شبکه بالاسری توسط پانتوگراف صورت می پذیرد، چون حرکت اتوبوس روی سطح زمین با لرزش همراه است لذا ارتعاش ایجاد شده باعث تولید جرقه بین پانتوگراف و شبکة بالاسری می شود که تأثیر منفی روی کار موتور می گذارد، چون عمل اخذ جریان از حالت یکنواخت و پیوستة خود خارج می شود. برای رفع این مشکل در طراحی اولیه شبکة بالاسری یک کشش مناسب برای سیمها در نظر می گیرند تا از بروز جرقه و ایجاد لرزش بین پانتوگراف و سیم کتنری جلوگیری شود.
بهمن کاظمی
|