طراحی هسته: design of the core
جنس هسته ترانس از ورقه های نورد شدة Silicon steel می باشد که ضخامت هر کدام از ورقه ها 0.30 mm می باشد و نوع ورقة استفاده شده DQ 133-30 می باشد. روی این ورقه ها با یک نوع ضخامت پوشیده شده که ضخامت آن می باشد. در هنگام برش ورقه های هسته تراشه هایی در لبه های ورقه ها به وجود می آید که این تراشه ها باید زیر 0.02mm کنترل شوند. از خصوصیات این ورقه ها تلفات بی باری کم نسبت به دیگر فلزات است.
معمولاًورقه های هسته را بصورت پله ای بر روی هم قرار می دهند تا نویز و گرما را کاهش دهد و علاوه بر این اگر ما ورقه ها را به صورت غیر پله ای روی هم قرار دهیم و کل تلفات بی باری را 100% و کل تلفات جریان را نیز 100% در نظر بگیریم در نقاط اتصال و برشها %85 تلفات بی باری و %15 تلفات جریان خواهیم داشت و در بقیة نقاط فولاد %15 تلفات بی باری و %85 تلفات جریان خواهیم داشت اما اگر ما ورقه ها را به صورت پله ای روی هم قرار دهیم تلفات بی باری بین 2-6 درصد و تلفات جریان بین 10-30 درصد کاهش پیدا خواهد کرد. ورقه های هسته را بخاطر کم شدن مقاومت مغناطیسی و درجه حرارت و تلفات قدرت در نقاط اتصال به شکل لبه دار با زاویة 0 45 می سازند. براده های لبه ها باعث افزایش ارتفاع هسته شده و باعث افزایش چگالی شاره شده در نتیجه:
باعث افزایش 2 تا 6 درصد تلفات بی باری و افزایش %60 تلفات جریان می شود.
سیم پیچ:
در مورد طراحی سیم پیچهای ترانس خشک باید به موارد زیر توجه کرد:
1-قابلیت تحمل در برابر ولتاژ با فرکانسهای بالا را داشته باشد (مدت یک دقیقه)
2-قابلیت تحمل در برابر ضربه ولتاژ را داشته باشد ( 1.2/50)
3-تلفات بار از مقدار معین بیشتر نباشد.
4-درجه حرارت برخاسته از سیم پیچها نمی تواند از مقدار محدودی تجاوز کند.
5-ولتاژ امپدانس باید در مقدار احتیاج شده باشد.
جنس سیم پیچ: سیم پیچها از جنس مس هستند که اولیه و ثانویه ترانس با توجه به ولتاژ ورودی و خروجی طراحی و مونتاژ شده است.
HV : در ساخت ترانسهای خشک HV از epoxy resin به علاوه خلأ تشکیل شده.
LV : به علت آنکه ما دارای دو نوع ترانس خشک (رکتیفایری و توزیع) می باشیم.
دارای دو نوع LV می باشیم: LV ترانسهای رکتیفایری از خلاء و epoxy resin استفاده شده و LV ترانسهای توزیع در هوا پیچیده شده.
تبصره: چنانچه قدرت ترانس از 800 KVA کمتر باشد از سیم مسی برای LV استفاده می کنیم و اگر قدرت ترانس از 800 KVA بیشتر باشد از ورقة مسی (Forl) استفاده می کنیم. عرض foil coil یک متر می باشد و ضخامت آن 1-2 mm می باشد. عایق استفاده شده با سیم پیچها ترکیبی است از فایبرگلاس و epoxy یا عایق پارچه ای اشباع شده. عایق بین سیم پیچها (سه فاز) هوا می باشد. عایق استفاده شده بین ورقه های مسی در LV از جنس DMD (polyester-woven - - non) می باشد.
نوع سیم پیچی و ترتیب قرار گرفتن آنها: سیم پیچ LV از نوع چند لایه می باشد و سیم پیچ HV از نوع چند لایه و چند قسمت می باشد. LV در قسمت نزدیک به هسته می باشد و H.V در قسمت بیرونی آن می باشد. در H.V ما سیمها را برای تپ از هم جدا نمی کنیم و تنها با جوشکاری یک تکه سیم به آن اضافه می کنیم و سر سیمها را از H.V بیرون می آوریم.
رزین کردن سیم پیچها: هنگامی که سیم پیچی به اتمام می رسد آنرا با رزین ایزوله می کنند برای اینکار ابتدا آنرا در خشک کننده قرار می دهیم تا سیم پیچها خشک شوند پس آنها را در قالب رزین قرار می دهند سپس رزین را از پایین محفظه وارد و از بالا عمل وکیوم را انجام می دهند تا تمام سیم پیچها در رزین غوطه ور شود و داخل محفظه از حباب و رطوبت ایزوله شود.
طریقة بستن سیم پیچها: به طور کلی سیم پیچها، سه نوع سیم، شینه و قویل پیچیده می شوند. در سیم پیچی به وسیلة سیم ابتدا یک لایة پلاستیکی روی قالب فلزی که قرار است در رزین Resin فرو رود پیچیده می شود تا در انتها رزین راحت از قالب جدا شود سپس همراه با سیم پیچی از سه نوع عایق (یک نوع عایق کاغذی و دو نوع عایق فایبرگلاس) استفاده می کنیم. در سیم پیچی به روش قویل از نوع عایق ورقة رزینی همراه با عایقی با نام Polyester – non – woven استفاده می کنیم. سیم پیچی به روش شینه همانند نوع سیم آن می باشد.
نوع سیم پیچها: در ترانسهای توزیع ما دارای یک سیم پیچ یک تکه در اولیه و یک سیم پیچ یک تکه در ثانویه می باشیم که اولیه مثلث و ثانویه ستاره بسته می شود. در ترانسهای رکتیفایری ما دارای سیم پیچهای دو تکه در اولیه و ثانویه می باشیم که اولیه به صورت دو ستاره و ثانویه به صورت یک ستاره و یک مثلث بسته می شود. علت دو قسمتی بودن ترانسفورماتورهای رکتیفایری لزوم جای بیشتر برای چهار سیم پیچ و نیز حذف هارمونی پنجم و هفتم می باشد. هارمونی سوم نیز با ستاره بستن سیم پیچها حذف می گردد. شکل HV و LV ترانسهای رکتیفایری در زیر داده شده است
دیاگرام اتصال LV دیاگرام اتصال HV
تذکر: هنگام عمل رزین کردن مدت زمان لازم برای اینکه سیم پیچ در رزین بماند 12 ساعت می باشد.
برای اتصال بین باس بارها و سیم پیچها در خروجی از گاز آرگون استفاده می کنیم.
قدرت ترانسهای مترو:
KVA 1600
KVA 1250
KVA 800
KVA 630
KVA 400 KVA 1000
بهمن کاظمی
|